Група от местното дружество Св. Св. Кирил и Методий в Кюстендил

...
Група от местното дружество Св. Св. Кирил и Методий в Кюстендил
Коментари Харесай

Долу Ньой в Кюстендил и Враца за 102 г. от Ньойския договор

Група от локалното сдружение " Св. Св. Кирил и Методий "  в Кюстендил провежда шествие във връзка 102 години от сключването на Ньойския контракт, откъснал Западните околности от България, осведоми БНР.

Никой към този момент не взима отношение във връзка годишнината от Нъойския контракт и това е съзнателно и се неглижира, настояха участници.

След поднасяне на цветя на паметника на Тодор Александров групата продължи до бюста на Яворов в парка до централната ул. " Демокрация ".

Те носеха афиш с надпис " Долу Ньой ".

" Отбелязваме тази дата, с цел да напомним и кажем, че нищо не е забравено, няма да забравим и няма да извиним тази международна несправедливост ", акцентира Владимир Миланов, ръководител на " Св. св. Кирил и Методи " в Кюстендил.

От своя страна шефът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов призова национално мислещите хора в България да намерят гроба на поета Емануил Попдимитров, да го почистят и запазят.

" Ако не от народен, то най-малко от човешки и християнски дълг. Намира се на самата сръбско-българска граница, принадлежало е към махалата Бубраница на разграниченото с Ньойската граница село Ресен, в този момент е към село Горно Уйно, Кюстендилско ", моли Николов.

Възпоменателен протест за Ньойския контракт имаше и във Враца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР